Gaslekkage Den Haag

Gaslekkage Den Haag

Een gaslek: wat is het en hoe spoor je het op?

Onopgemerkt een gaslek in huis

Hoewel je het niet zou denken, worden gaslekken niet altijd opgemerkt. Enerzijds is dit een beangstigend feit, want een gaslek kan veel schade aanrichten en is ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. Maar anderzijds zijn er duizenden woningen met een (klein) gaslek. Het is belangrijk dat je bij een gaslek de juiste maatregelen neemt. In dit blog leggen we uit wat een gaslek is, hoe je een gaslek opspoort en wat je moet doen bij een gaslek.

Wat is een gaslek nu eigenlijk?

Een barst of breuk in een gasslang, de slang die het gas vervoert, kan een gaslek veroorzaken. Ook kan er een gaslek ontstaan doordat de gasslang niet goed is aangesloten op de beoogde aansluiting. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een koppelstuk is gebroken. Een gaslek is moeilijk op te sporen omdat aardgas reukloos is. Toch ruiken veel mensen een zwavelachtige geur als er sprake van een gaslek is. Deze stof wordt tetrahydrothiofeen genoemd en is vaak de eerste suggestie van een gaslek.

De risico’s van een gaslek

Het opsporen van een gaslek is van erg belangrijk als je deze zwavelachtige geur ruikt. Dit is nodig om het gaslek op tijd te kunnen stoppen en de risico’s van een gaslek zoveel mogelijk te voorkomen. Deze risico’s zijn:

  • Explosies door vrijkomend gas dat in contact komt met open vuur
  • Slaperig gevoel en bewustzijnsverlies
  • Koolstofmonoxidevergiftiging

Bij het openen van ramen en deuren kan de gaslucht het huis verlaten. Een monoxide detector kan ook aangeven wanneer er een te hoog monoxidegehalte in de lucht zit. Daarnaast kun je bij twijfel altijd een deskundige inschakelen.

Een gaslek opsporen

Waar het vroeger vaak nodig was om hak- en breekwerk uit te voeren om de bron van een gaslek op te sporen, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Het opsporen van een gaslek is snel en vakkundig te doen door gebruik te maken van diverse innovatieve hulpmiddelen. Huur een loodgieter in die over deze gereedschap beschikt. Zo worden niet alleen je gaslekkages snel opgespoord, maar krijg je direct inzicht in de staat van je gasslangen. Heb je zelf nog een gouden tip voor het voorkomen, oplossen of opsporen van een gaslek? Laat het ons weten via het contactformulier.

Author Avatar
by bas

Leave a Comment